Tankerne bag forestillingen

Foto fra Teater Grobs sæsonpræsentation

Af Solvej Kyung-Sook Christiansen og Kathrine Høj Andersen

Forestillingen SEXPOL er historien om den oversete gruppe SEXPOL, der i 1930´ernes København kæmpede for et nyt og bedre samfund. Det er historien om da den seksuelle revolution kom til Danmark.

Gruppen kaldte sig SEXPOL. De troede på, at hvis alle mennesker fik en fuldkommen orgasme om dagen, ville menneskeheden blive kærligere, varmere og bedre. Krige ville ophøre, ondskab ville udslettes og det socialistiske Utopia ville helt automatisk blive virkelighed. Fascisme skal bekæmpes med orgasme.

Historien bag SEXPOL
SEXPOL blev dannet i 1933, da den Østrigske psykoanalytiker og kommunist Wilhelm Reich flygtede til København fra Hitler og NaziTyskland.

Reich havde i flere år været Sigmund Freud yndlingselev, psykoanalysens grundlægger, men hvor Freud afskiller krop og psyke er Wilhelm Reich den første, der ser en sammenhæng mellem disse to. Han den første terapeut, der har fysisk kontakt med sin klient, noget som vi i dag kender fra fx BodySDS og mange andre behandlingsformer.

Det var Reich, der fandt på udtrykket: Den seksuelle revolution. Det var ham, der var med til at sætte gang i den frihedskamp, som med studenteroprøret og 68´er hippiebevægelsen 40 år senere løb gennem Danmark og hele verden og efterlod sig en fundamentalt ny tid.

På samme tid er der en gruppe mennesker i København, der under navnet SEXPOL også kæmper en seksualpolitisk kamp og ønsker en bedre verden. Det er blandt andet:
Læge, Jonathan Leunbach: Giver gratis konsultationer og underviser fattige kvinder i seksualoplysning og deler gratis prævention ud. Han har en klinik, hvor han udfører illegale aborter.

Forfatter, Jo Jacobsen: Tidligere gift med en Carlsberg sønnerne. Hun kæmper for kvinders rettigheder og ligestilling af køn. Hun skriver seksualoplysningssange på salmevers til børn.

Journalist og senere børnepsykolog Ellen Siersted: En handlekraftig kvinde der holder sammen på gruppen og arbejder og kæmper for Reichs visioner.

Læge, Tage Philipson: Han undrer sig over, at man ikke må få undervisning om forplantning på lægestudiet. Han starter en ny antiautoritær opdragelsesmetode inden for børneopdragelse.

Gruppen er lykkelige over at få Wilhelm Reich til Danmark og med ham i front, kæmper de sammen den revolutionære og idealistiske kamp for en bedre verden.

Vores forestilling er en fiktion over de virkelige hændelser
Vi har ladet os inspirere af de virkelige personer, taget dem til os og lavet vores egen version af historien.

Vi synes, SEXPOL fortjener at blive hyldet. De fortjener at deres store arbejde bliver synliggjort. Deres kamp var livsfarlig. Kampen mod Hitler, krig og had. Opgør mod autoriteter, patriarker og diktatorer.

Vi ønsker at give dem den kredit, som vi synes, de fortjener. Den første seksuelle revolution i Danmark skete takket være dem, noget vi i regelen tilkender 68 oprøret.

Vi ønsker at denne forestilling kan inspirere ind i vores tid. Kan få os alle til at stoppe op og trække vejret og få os til at komme ind i kernen af os selv, hvor vi har roen og rummeligheden præcis som SEXPOL ønskede det.

Vi håber, at I vil lade jer rive med og blive lige så begejstrede, fascinerede, chokerede og berørte over de her idealistiske, modige og skøre mennesker fra gruppen SEXPOL som vi er.

Holdet bag forestillingen

Det kunstneriske hold:
Dramatiker: Lærke Sanderhoff, Robertvinder for manuskriptet til filmen KLUMPFISKEN
Instruktør: Nicolei Faber Instruktøren bag Beton og Drengen der ville være vægtløs på Aalborg Teater
Scenograf: Christian Albrechtsen
Lyd: Asger Kuhdahl
Lys: Mathias Hersland

Skuespillere:
Helle Fagralid
Kasper Leisner
Kathrine Høj Andersen
Jens Gotthelf
Solvej Kyung-Sook Christiansen
Morten Brovn

Tilmeld dig nyhedsbrevet og vind billetter

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev i dag på messen, deltager du i lodtrækningen om 5 gange 4 teaterbilletter til egenproduktioner.

Mere baggrundsmateriale