Tilbage til nyheder

Det bliver fantastisk for Nordjylland

27. april 2016

Bragt i Nordjyske søndag 10. april 2016. Af bestyrelsesformand Anders Hjulmand og teaterdirektør Hans Henriksen.

NYT AALBORG TEATER: Engang var Aalborg kendt som en industriby, hvor Aalborg Værft, Cementfabrikken, Eternitfabrikken og Spritfabrikken var de ting, som var byens stolte flagskibe, og som cementerede byens ry som arbejderby.

Gennem de senere år har Aalborg i stigende grad gjort sig bemærket på det kulturelle landkort, og man hører oftere og oftere at kulturen ikke kun spirer, men er på vej til at springe ud i fuldt flor i Aalborg. Aalborg er for nylig blevet kåret til Danmarks lykkeligste by, og de landsdækkende aviser laver weekendguides, hvor de kraftigt anbefaler blandt andet Aalborg Teaters forestillinger. Til at medvirke til dette blomstrende kulturliv og –miljø har Aalborg Teater sin del af æren, som et kvalitetsmæssigt meget stærkt teater. Flere og flere vender blikket mod den nordjyske hovedstad, hvor teatret gennem de seneste år har gjort sig bemærket med sine forestillinger, hvilket har afstedkommet en række Reumert-priser og nomineringer – senest forestillingen ”Beton”, der bygger på Cementfabrikkens historie, og som blev kåret som årets forestilling i 2015. Dette blot et eksempel på, hvordan kultur og kunst vokser frem af byens historie. Også den ikoniske aalborgensiske sportsklub AaB har bidraget til kulturens blomstring, som inspiration for den fremadstormende nordjyske dramatiker Henrik Szklany’ forestilling ”Altid for AaB” på Aalborg Teater. Desuden har Aalborg Teater gennem årene fostret og udklækket en række kulturpersonligheder, som hele Danmark og hovedstaden senere har fået stor glæde af.

I de senere år har flere kulturinstitutioner set dagens lys; Nordkraft i byens gamle elværk, Musikkens Hus og Utzon Centret på havnefronten; senest har Kunsten gennemgået en stor renovering; Alle medvirkende til at skabe en kulturel vækst i byen og landsdelen. Lige nu står vi så med muligheden for at give det blomstrende kulturliv en vitaminindsprøjtning af de helt store. Et projekt af den kaliber, som Martin Ole Nielsen foreslår, kræver, at vi løfter i flok og står sammen for at omdanne den gamle spritfabrik til et kulturelt kraftcenter af hidtil usete internationale dimensioner. Det er ikke særlig dansk at tænke så internationalt, men det er ambitiøst, og med nordjysk flid og sammenhold kan det blive en realitet. Martin Ole Nielsens planer er at skabe en kunst- og kulturbydel med museum, hotel, restauranter, boliger, oplevelsescenter og en gigantisk skulptur skabt af den internationalt anerkendte argentinske kunstner Tomás Saraceno. Og ikke mindst er hans ønske, at regionens største kulturproducent og –udbyder Aalborg Teater får til huse i denne kulturmastodont.

En vision, som helt klart er interessant for Aalborg Teater, der i forvejen er stækket i sine kunstneriske udfoldelsesmuligheder, især grundet de utidssvarende produktionsforhold og den nuværende placering i byens midte, og som gennem længere tid har arbejdet med mulighederne for etablering af et ”Nyt Aalborg Teater” af den ene eller anden karakter. Et nyt og med produktionstekniske øjne moderne teater, beliggende i Spritfabrikken, vil åbne helt nye muligheder for Aalborg Teater. Et nyt teaterhus vil styrke Aalborg Teaters position som landsdelens største selvproducerende kulturinstitution. Med et nyt teaterhus vil Aalborg Teater kunne dyrke og styrke sin identitet som Danmarks nationale scene i Nordjylland, med et udbud af teater af høj kunstnerisk kvalitet indenfor alle genrer. Desuden vil et sådant nyt teaterhus med tilhørende højt ambitionsniveau kunne udgøre et samlingspunkt for andre store kulturelle oplevelser i Nordjylland. En placering af Aalborg Teater i Spritfabrikken vil skabe et teaterhus, der på engang rummer både fornyelse og historie.

Skal Aalborg Teaters nuværende ry som et teater med gennemslagskraft og højt kvalitetsmæssigt og kunstnerisk niveau bevares og meget gerne udbygges kræves der et nyt teaterhus som er tidsvarende såvel produktions- som publikumsmæssigt. Et nyt teater beliggende i Spritfabrikken vil blandt andet kunne være hjemsted for et festivalcenter for en større international scenekunstfestival, som der findes ideer om kan finde sted i Jylland på længere sigt. Et sådant hus på et sådant sted kan være med til at bringe byen og landsdelene endnu nærmere et internationalt miljø, hvor vi kan opleve det ypperste af international og national scenekunst henover nogle uger, for eksempel om sommeren.

Aalborg Teater vil også i fremtiden have ønske om at kunne spille sine forestillinger i længere perioder, således at rigtig mange vil få muligheden for at komme til byen og se forestillingerne. Og ikke som nu, hvor forestillingerne kun spiller i få uger for derefter at forsvinde helt, fordi de nuværende produktionsfaciliteter nødvendiggør dette. Den fleksibilitet et nyt teaterhus kan give, vil for Aalborg Teater betyde at teatret får mulighed for at opmagasinere dekorationer, for senere at genoptage forestillinger eller endda rejse og deltage på nationale og internationale arenaer, og dermed gøre Aalborg endnu mere kendt på land- og verdenskortet for sin egenart og kvalitet indenfor scenekunsten. Spritfabrikken og det nye Aalborg Teater kan gøre det muligt at løfte byens og områdets scenekunstliv ind i en international kontekst som kan gøre Spritten og den aktivitet som er tænkt ind i det, til det fyrtårn det skal være. For at skabe et kulturelt kraftcenter i Aalborg, som giver genlyd ikke bare i landsdelen, men i hele landet, og også udover landets grænser er det af afgørende betydning at Aalborg Kommune også ser vigtigheden af Martin Ole Nielsens visioner for Spritfabrikken og at alle støtter op.

Som politiker i landsdelen bør man ikke være blind for, at det nordjyske erhvervsliv har fået øjnene op for den tiltrækningskraft som et velfunderet og velfungerende kulturliv har for såvel fastholdelse som tiltrækning af arbejdskraft til landsdelen, hvilket ses af den økonomiske håndsrækning de nordjyske virksomheder giver til blandt andet Aalborg Teater.

Såfremt byrådet i Aalborg ikke støtter op om projektet, og det dermed ikke kan realiseres, har Aalborg Teater ingen interesse i at blive placeret med et nyt teaterhus i et lukket fabriksområde. Aalborg Teater vil således stadig afsøge nye muligheder for at skabe et tidssvarende teaterhus og vil stadig levere og producere teater af høj kunstnerisk kvalitet og være som humlebien, der på papiret ikke kan flyve, men som dog gør det.

Aalborg Teater vil derimod have stor interesse i at blive placeret i et levende, spændende og vitalt kulturområde, som det Martin Ole Nielsen ønsker at skabe. Med en placering af et teaterhus i disse levende og vitale omgivelser vil der kunne skabes en synergieffekt mellem de kulturinstitutioner der placeres i området og i byen i øvrigt. Et sådant sted vil tiltrække et stort og bredt udvalg af kulturforbrugere fra både nær og fjern.

Lad os alle løfte i flok og i enighed – det bliver fantastisk for Nordjylland.

Flere nyheder