Sexpol

Forestillinger

Historien om den første seksuelle revolution i Danmark.

Dette er historien om en gruppe idealister, som i 1930’ernes København dannede den revolutionære gruppe SEXPOL, fordi de ville skabe et nyt og bedre samfund.

Med den østrigske psykoanalytiker Wilhelm Reich i front startede SEXPOL den første seksuelle revolution i Danmark. De kæmpede for et samfund, hvor der ikke var nogen adskillelse mellem seksualitet og kærlighed, og hvor kønnene var ligestillede. De kæmpede for kvinders ret til fri abort, startede illegale abortklinikker og skrev seksualoplysningssange på salmevers til børn.

Deres både ulovlige og provokerende aktiviteter blev mødt med meget stor modstand i samtiden, og alle involverede i SEXPOL måtte på hver deres måde betale en høj pris.

Forestillingen SEXPOL er frit fiktionaliseret over virkelige begivenheder og iscenesættes af Nicolei Faber med scenografi af Christian Albrechtsen, mændene bag Reumertvinderne Beton og Drengen der ville være vægtløs som de tidligere har produceret for Aalborg Teater.

 • Billetpriser

  200 kr.

 • Unge u. 25 år el. studerende

  80 - 160 kr.

 • Varighed

  1 time og 40 minutter (ingen pause)

 • Premiere

  2. oktober 2018

 • Scene
 • Genre

  Ny dansk dramatik

Kulturtid.dk
POV International
KOP Kultur
Berlingske
Nordjyske
Frederiksborgs Amts Avis
Ungt Teaterblod
Scenekanten
Iscene.dk
Sceneblog.dk
CPH Culture
Information
En tur i Kulturland
Sexpol er en vanvittigt flot visuel oplevelse, hvorscenografien og det visuelle udtryk assisterer fortællingen.
Teater Grobs fine perspektiv på det danske (og den enkeltes) frisind fortjener fem stjerner.
SEXPOL er en helt vildt god fortælling.
En underholdende historietime om dengang, en lille gruppe frisindede sexpionerer ville sætte kroppene fri.
Det er i det hele taget en styrke ved forestillingen, at den lykkes med at spejle tidens problemstillinger i en række portrætter, som meget smukt følges til dørs bag det svævende slør
En smuk oplevelse.
Alt i alt kan jeg dog klart anbefale Sexpol. Det er et spændende, engagerende og gribende stykke, der belyser historie, der tidligere var mig ukendt, understøttet af stærkt skuespil og mindeværdig scenografi, lys og lyd. Det er helt klart noget, jeg vil huske, og overveje nærmere, jo mere temaerne kommer ind under huden på mig.
Denne forestilling har virkelig formået at vække min interesse og min nysgerrighed for emnet og for historien. Allerede på vej hjem i toget var jeg i gang at google alle de spændende personer, og jeg skal uden tvivl have fingrene i Lea Korsgaards bog ’Orgasmeland’, som forestillingen er inspireret af.
Et helstøbt og sansemættet univers, der elegant understøtter den dramatiske fortælling.
Visuel orgasme på Grobs skrå brædder.
I den Reumert-belønnede dramatiker Lærke Sanderhoffs begavede formidling af stoffet bliver det en historie om store visioner og bristede idealer. Sanderhoff finder også denne gang en fornem balance lige midt imellem drama og komedie.
Sexpol er et på alle måder veldrejet - velskrevet, velcastet og velspillet - stykke, hvor alle virkemidler fra lyd, lys og farver til de især skarpe kostumer og brugen af projektioner af dokumentaristiske tidsbilleder og en David Lynch-agtig rystetur, der spalter den gale Reichs martrede ansigt ud i flere virkelighedsplaner, virkelig går op i en højere og elegant enhed.
SEXPOL er en imponerende visuelt smuk og sansemættet forestilling.

Publikum mener

Kristina

Stærkt!

12. October 2018

Mød karaktererne fra ‘Sexpol’

Her kan du møde karaktererne fra ‘Sexpol’ og kort læse om deres baggrundshistorier.

‘Sexpol’ er en visuel og sansemættet forestilling om den første seksuelle revolution i Danmark, frit fiktionaliseret over virkelige begivenheder.

Forestillingen spiller på Aalborg Teaters Lille Scene oktober 2018.

Produceres i samarbejde med Teater Grob og Teater Stuk.

Portrætbillederne er taget af fotograf Emilie Therese.

Spilles af Helle Fagralid

Bodil er en del af Dansk Sexpol i 1930’ernes Danmark, og hun kæmper mod patriarkatet og for kvinders ret til at bestemme over deres egen krop.

Spilles af Kasper Leisner

Dr. Reich er psykoanalytiker, kommunist og medstifter af Sexpol i Tyskland. I 1933 må han flygte fra Tyskland, og ender som det naturlige centrum for Dansk Sexpol. Her kæmper han, sammen med de andre, mod fascismen – med orgasmen som våben.

Spilles af Morten Raahede Brovn

Tage er en del af Dansk Sexpol i 1930’ernes Danmark, han er læge og han kæmper for den fri kærlighed og for bedre seksualoplysning. Også på medicinstudiet.

Spilles af Jens Gotthelf

Jonathan Leunbach, eller Joyce, som han bliver kaldt, er en del af Dansk Sexpol i 1930’ernes Danmark. Han er læge og udfører i smug illegale aborter, for at hjælpe fattige, danske kvinder, der er “kommet i uføre”. Dr. Leunbach sidder flere gange i fængsel for det, han tror på.

Spilles af Kathrine Høj Andersen

Jo er en del af Dansk Sexpol i 1930’ernes Danmark. Hun er forfatter, hun tror på at sex også skal være nydelse, ikke bare reproduktion, og så skriver hun seksualundervisningssange på danske salmer – som den herunder.

Melodi: Der er et yndigt land
Den penis må i gang
Den står så rank og stor
Kan ikke vente mer’
Kan ikke vente mer’
Den søger ned mod kvindens skød
Der kan den finde glæde
Det er dens yndlingssted
Det er dens yndlingssted

Spilles af Solvej Kyung-Sook Christiansen

Ellen er en del af Dansk Sexpol i 1930’ernes Danmark. Ellen underviser bl.a. kvinder i fattige, overbefolkede områder i brugen af pessar, så de kan undgå uønskede graviditeter. Seksualundervisning er ikke på skoleskemaet, og ikke noget, der er passende at tale om.

Tankerne bag forestillingen

Af Solvej Kyung-Sook Christiansen og Kathrine Høj Andersen

Forestillingen SEXPOL er historien om den oversete gruppe SEXPOL, der i 1930´ernes København kæmpede for et nyt og bedre samfund. Det er historien om da den seksuelle revolution kom til Danmark.

Gruppen kaldte sig SEXPOL. De troede på, at hvis alle mennesker fik en fuldkommen orgasme om dagen, ville menneskeheden blive kærligere, varmere og bedre. Krige ville ophøre, ondskab ville udslettes og det socialistiske Utopia ville helt automatisk blive virkelighed. Fascisme skal bekæmpes med orgasme.

Historien bag SEXPOL
SEXPOL blev dannet i 1933, da den Østrigske psykoanalytiker og kommunist Wilhelm Reich flygtede til København fra Hitler og NaziTyskland.

Reich havde i flere år været Sigmund Freud yndlingselev, psykoanalysens grundlægger, men hvor Freud afskiller krop og psyke er Wilhelm Reich den første, der ser en sammenhæng mellem disse to. Han den første terapeut, der har fysisk kontakt med sin klient, noget som vi i dag kender fra fx BodySDS og mange andre behandlingsformer.

Det var Reich, der fandt på udtrykket: Den seksuelle revolution. Det var ham, der var med til at sætte gang i den frihedskamp, som med studenteroprøret og 68´er hippiebevægelsen 40 år senere løb gennem Danmark og hele verden og efterlod sig en fundamentalt ny tid.

På samme tid er der en gruppe mennesker i København, der under navnet SEXPOL også kæmper en seksualpolitisk kamp og ønsker en bedre verden. Det er blandt andet:
Læge, Jonathan Leunbach: Giver gratis konsultationer og underviser fattige kvinder i seksualoplysning og deler gratis prævention ud. Han har en klinik, hvor han udfører illegale aborter.

Forfatter, Jo Jacobsen: Tidligere gift med en Carlsberg sønnerne. Hun kæmper for kvinders rettigheder og ligestilling af køn. Hun skriver seksualoplysningssange på salmevers til børn.

Journalist og senere børnepsykolog Ellen Siersted: En handlekraftig kvinde der holder sammen på gruppen og arbejder og kæmper for Reichs visioner.

Læge, Tage Philipson: Han undrer sig over, at man ikke må få undervisning om forplantning på lægestudiet. Han starter en ny antiautoritær opdragelsesmetode inden for børneopdragelse.

Gruppen er lykkelige over at få Wilhelm Reich til Danmark og med ham i front, kæmper de sammen den revolutionære og idealistiske kamp for en bedre verden.

Vores forestilling er en fiktion over de virkelige hændelser
Vi har ladet os inspirere af de virkelige personer, taget dem til os og lavet vores egen version af historien.

Vi synes, SEXPOL fortjener at blive hyldet. De fortjener at deres store arbejde bliver synliggjort. Deres kamp var livsfarlig. Kampen mod Hitler, krig og had. Opgør mod autoriteter, patriarker og diktatorer.

Vi ønsker at give dem den kredit, som vi synes, de fortjener. Den første seksuelle revolution i Danmark skete takket være dem, noget vi i regelen tilkender 68 oprøret.

Vi ønsker at denne forestilling kan inspirere ind i vores tid. Kan få os alle til at stoppe op og trække vejret og få os til at komme ind i kernen af os selv, hvor vi har roen og rummeligheden præcis som SEXPOL ønskede det.

Vi håber, at I vil lade jer rive med og blive lige så begejstrede, fascinerede, chokerede og berørte over de her idealistiske, modige og skøre mennesker fra gruppen SEXPOL som vi er.

AAT Klub: Spar 50 kr. pr. billet

Køb billetter til mindst tre forestillinger – så bliver du automatisk medlem af AAT Klubben og sparer 50 kr. pr. billet.

 

Start oplevelsen i Teatercaféen

Gør din teateraften endnu bedre, og start med en kulinarisk optakt i vores hyggelige café. Du kan i ro og mag hygge dig med familie, venner og god mad, og du skal ikke lede efter en parkeringsplads lige op til teatertid. Serveringen er naturligvis tilpasset forestillingens start.

 

Holdet bag

Co-produktion mellem Teater Grob, Teater Stuk og Aalborg Teater

Dramatiker
Lærke Sanderhoff

Instruktør
Nicolei Faber

Scenograf
Christian Albrechtsen

Lysdesigner
Mathias Hersland

Lyddesigner
Asger Kudahl

Medvirkende
Helle Fagralid
Kasper Leisner
Kathrine Høj Andersen
Jens Gotthelf
Solvej Kyung-Sook Christiansen
Morten Brovn

Produceret med tilskud fra:
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Knud Højgaards Fond, Jorcks Fond, Spar Nord Fonden, Københavns Kommunes Scenekunstudvalg, Beckett Fonden og Lund/Bugge Fonden. Manuskriptet er udviklet med støtte fra Dramafronten

Vil du vide mere?

Podcast om Sexpol

Vil du dykke dybere ned i historien om Sexpol? Teater Stuk har produceret tre podcast-afsnit ifm. forestillingen.

Lyt til Podcasten her

"Spiller for fulde huse i København: SEXPOL opføres på Aalborg Teater"

Artikel fra migogaalborg. Interview med skuespiller Kathrine Høj Andersen samt forfatter/journalist Lea Korsgaard, der har skrevet bogen "Orgasmeland" som forestillingen er inspireret af.

Læs artiklen her