Tilbage til nyheder

Forestilling om livet i en flygtningelejr

16. september 2021

Ifølge UNHCR er der over 70 millioner flygtninge i verden, drevet på flugt fra krig, vold, forfølgelse og totalitære regimer og flygtningetallet stiger konstant. Alle disse flygtninge er mennesker med hver deres historie, deres liv og dagligdag forandres på øjeblikke, de skilles måske fra deres nærmeste og drives ud i uvished for fremtiden.

For at være med til at sætte fokus på flygtningesituationen i verden har Aalborg Teater valgt at åbne sine døre og lægge scene til forestillingen As happened to us.

As happened to us
Alaa, Amneh, Ayah, Fadia, Maha, Samira og Wafica er en del af de over 70 millioner flygtninge i verden – og så er de kvinder, hvilket gør dem til den mest udsatte gruppe af flygtninge, da kvinder i højere grad udsættes for vold og diskrimination end mænd. Oftest er det også dem der giver afkald på skole, uddannelse og drømme for fremtiden.

I forestillingen As happend to us deler de syv palæstinensiske kvinder deres personlige fortællinger om kærlighed, sorg og livet i den overfyldte flygtningelejr Borj el Barajneh i Libanon.

Og fremtidsudsigterne for kvinderne Borj el Barajneh er ikke meget anderledes, da lejren allerede står over for mange udfordringer med mangelfuld infrastruktur og job- og uddannelsesmuligheder.

”Jeg er så forvirret. Hvad skal jeg gøre? På den ene side har jeg min fremtid, arbejde og drømme, mens jeg på den anden side har min elskede, mit liv, børn og hjem” – Ayah, 24 år

Aya elsker sit arbejde i en børnehave, men hendes forlovede foretrækker, at hun bliver hjemme. I sin splittelse skal hun derfor beslutte sig om hun skal følge drømmen om et arbejdsliv eller være i forholdet og værne om familielivet.

Kønsroller sætter dagsordenen i lejren
Mens Ayahs står midt i et dilemma, der kan påvirke hendes fremtid, så fortæller Samira om sin mand, der tør at have følelserne udenpå tøjet.

For hans åbne kærlighedserklæringer til hende har stemplet ham som sentimental, hvilket ikke stemmer overnes med de forventninger, der er til mænd i lejren.

Sladder og fordomme om hendes mand påvirkede, hvordan Samira selv tog imod hans kærlighedserklæringer. Hun fortæller bl.a. om den dag, hun valgte at afvise de roser han havde foræret hende:

”Jeg ventede på, at min forlovede besøgte mit hus med en buket roser i hans hånd. Jeg tog den og kastede den nervøst ned i jorden og fortalte ham, at han ikke skulle give mig roser igen.” – Samira, 52 år

Men han stoppede aldrig med at give hende roser. Roserne var en gestus, som hun egentlig elskede og til sidst stolt accepterede. For det gik op for hende, at lejrens fordomme skulle ikke ødelægge deres forhold.

Sociale normer og uskrevne regler er universelle
Sociale koder og uskrevne regler i lejren påvirker kvindernes liv og beslutninger for fremtiden. For hvad gør man, når man er i et forhold, som sætter begrænsninger for ens egne ambitioner? Og hvorfor påvirker sladder og fordomme vores relationer til hinanden?

Det er simple spørgsmål med komplekse svar. Selvom kvinderne taler ud fra deres egne oplevelser, så er problemstillingerne universelle, da vi alle er bundet af sociale normer – hvad end man bor i eller uden for en flygtningelejr.

Theatre of the Women of the Camp og C:NTACT sætter scenen for kvinderne i denne forestilling der spilles rundt i hele landet og gæster Aalborg Teater den 25. september 2021, hvor der spilles to forestillinger på teatrets Mindste Scene. Forestillingerne er allerede udsolgt.

Mere teater?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få informationer om forestillinger og andre events

Flere nyheder

Velkommen i teatret

Når Aalborg Teater slår dørene op for sæsonen 2023/2024, er det for første gang Thomas Bjørnager, der står i døren og byder velkommen.

Læs mere