Tilbage til nyheder

Årets Skuespiller i Nordjylland 2022

7. juni 2022

Legatet ”Årets Skuespiller i Nordjylland” blev lørdag den 4. juni uddelt på Aalborg Teater. Legatet er indstiftet af Torben Vejs Fond og blev uddelt for første gang uddelt i 2012.

Årets prismodtager er skuespiller Marie Knudsen Fogh, der er uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 2013 og har været en del af Aalborg Teaters ensemble siden 2016.

På Aalborg Teater har Marie Knudsen Fogh blandt andet medvirket i Daemon, Richard III, Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte, Aftenlandet og ikke mindst hendes gribende og rørende portræt af figuren Anita i Alle mulige ting til salg og Revolution i kommunen har brændt sig fast i det nordjyske teaterpublikums hjerter. I den kommende sæson portrætterer Marie Knudsen Fogh endnu engang Anita, når tredje del af Henrik Szklanys trilogi om mennesker i udkantsdanmark får premiere i januar 2023. I denne sæson har Marie Knudsen Fogh blandt andet spillet hovedrollen som Martha i Edward Albee’s Hvem er bange for Virginia Woolf? – en rolle som hun er nomineret til en Reumert for i kategorien Årets kvindelige hovedrolle.

Marie Knudsen Fogh modtog i 2016 en Reumert Talentpris for sine mange og flotte præstationer på Aalborg Teater.

29. maj 2022 modtog Marie Knudsen Fogh Carl Johan Hyltofts legat fra Skuespillerforeningen af 1879.

Legatet som Årets Skuespiller i Nordjylland blev overrakt af formand for Torben Vejs Fond, Advokat Jens Rye Andersen, der blandt andet i sin tale sagde:

“Årets prismodtager har engang sagt ”jeg mærker at jeg lever når jeg spiller teater” og som publikum er vi slet ikke i tvivl om at det er sandt, for der er så meget liv i denne skuespiller, som i allerhøjeste grad brænder igennem på scenen og helt ned på de bageste rækker med sine præstationer på scenen.

Du er en helt igennem sublim skuespiller en stor og blændende kapacitet for Aalborg Teater. En skuespiller der kommer hele følelsesregistret igennem i de karakterer du fremstiller på scenen.

Uanset om du slynger de værste og mest perfide bemærkninger til din stakkels skuespiller-ægtemand, så bliver det gjort med dybtfølt ægthed, om du tager livtag med de store klassikere, som Shakespeare og Lindgren eller du sælger ud af dine ejendele og går til kamp mod kommunen eller som i dag svinger taktstokken over både kvindeband og Beenstock så er der slet ingen tvivl hos dit publikum om at du med hele dit hjerte og dit fysiske nærvær på scenen rører s alle sammen dybt. Du er en helt igennem fantastisk skuespiller.”

Med æren følger et legat på 25.000 kr.

Foto: Lars Horn
Fra venstre: Teaterdirektør Hans Henriksen, Marie Knudsen Fog og formand for Torben Vejs bestyrelse Advokat Jens Rye Andersen.

Flere nyheder

Kom til kommunistisk aften

Gratis arrangement: lørdag 15. april 2023. Mød kommunister og nogen, der gerne vil lege, at de er det. Kom og drøm om lighed en enkelt gang.

Læs mere

Prøvepublikum søges

Få et kig ind i teatermaskinen som prøvepublikum 29. og 31. marts på 'Medarbejderudviklingssangen'. Det er helt gratis og der er et stærkt begrænset antal pladser.

Læs mere