Hvor mange kromosomer har vi plads til i samfundet?
De fleste af os har 46 kromosomer. Men det hænder en sjælden gang i mellem, at der dannes et helt særligt foster med 47 kromosomer. Det kalder vi, med de 46, for en ”kromosomfejl”, og de mennesker, der lever med de 47, betegner vi som mennesker med Downs syndrom.
Teater med noget på hjerte
Med forestillingen ”46 + 1” vil Aalborg Teater skabe oplæg til debat, oplyse, præsentere dilemmaer og stille spørgsmål. Hvis vi ikke møder og omgås radikalt anderledes udgaver af det at være menneske, truer det vores egen evne til rummelighed, til at være socialt inkluderende og til at skabe plads for alle.
Oplev en forestilling hvor der er plads til forskellighed og til at være anderledes, en forestilling der giver stof til eftertanke, er vedkommende og sætter store spørgsmål i perspektiv. Dokumentarisk teater med noget på hjerte.
På scenen er mennesker med Downs samt skuespiller Martin Ringsmose.
Det er teater med noget på hjertet, som blandt andet skaber oplæg til en debat om, hvorfor vi allerhelst vil fravælge dem med det ekstra kromosom. Det er et stort dilemma, der prikker til os og evnen til at skabe plads til alle, som vi jo så gerne vil. Det er alt i alt en meget flot opsætning.
Eksperimentarisk scenekunst med Aalborg Teaters “46 + 1”, hvor otte medvirkende med Downs Syndrom gør os klogere og gladere.
Forestillingen er både sjov, alvorlig og tankevækkende. Den giver anledning til at overveje, hvordan man forholder sig til dem, der er anderledes. På den måde lærer man måske både noget om dem og om sig selv.
46+1 er en spændende borgersceneforestilling, som på fin vis løser det elementære paradoks, borgerscenerne befinder sig i, nemlig hvordan teatret skal få æstetisk velfungerende forestillinger ud af arbejdet med helt almindelige-ualmindelige mennesker.
Borgerteater
Borgerscenen går med denne forestilling ind i sin fjerde sæson, og konceptet er uændret: På Borgerscenen er det ikke skuespilleren, men borgeren, der står på scenen. Borgeren spiller ikke nogen rolle, men medvirker som sig selv i kraft af den, han eller hun er. Rammen om forestillingen er lige så professionel og ambitiøs som ved alle de andre forestillinger, vi laver. Instruktør, scenograf, lys, lyd og hele teatermaskinen står klar, mens borgerne leverer forestillingens indhold i form af deres medvirken under prøver og selvfølgelig i den endelige forestilling.
Vi har endnu aldrig haft en medvirkende borger, der har fortrudt eller har forladt projektet. Det er en overvældende og stærk oplevelse at medvirke i en Borgersceneforestilling, og mange af de medvirkende borgere i de tidligere produktioner har dannet nye fællesskaber, som stadig består.
Om downs syndrom
Lægevidenskabens udvikling bevirker, at vi stadig tidligere og stadig sikrere kan identificere fostre med et ekstra kromosom og dermed vælge abort. Det er der flere og flere, der gør, og antallet af nye mennesker med 47 er støt faldende. Måske kan man om fx 30 år slet ikke lave en borgersceneforestilling med mennesker med 47. Men endnu kan vi.
Holdet bag
Instruktør & skuespiller
Martin Ringsmose
Scenograf
David Gehrt
Lysdesigner
Suni Joenseni
Lyddesigner
Jonas Hvid
Medvirkende borgere
Janne Geosen, Sune Holm, Christian Jørgensen, Peter Kjær, Lotte Kvist-Ibsen, Jonas Nielsen, Hanne Hylander og Jill Laursen
Pressebilleder
Hent pressebilleder til 46+1.
Find pressebilleder
Program
Læs forestillingsprogrammet til 46+1.
Download program
Første dag på teatret
Fotograf Lars Horn fulgte med, da prøverne startede på 46+1.
Se billeder
“Nyt teaterstykke: Aalborg Teater fejrer Downs Syndrom”
TV2Nord var med til prøverne på 46+1: Mennesker med Downs.
Se indslag
“I dag fejres folk med et ekstra kromosom – i Aalborg går de på scenen”
TV2.dk har interviewet forestillingens instruktør samt teatrets direktør om forestillingen.
Læs artikel
“Alt udsolgt til hjertevarmt teaterstykke om Downs Syndrom”
Artikel fra TV2Nord.
Læs artikel
Mere teater?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få informationer om forestillinger og andre events