Store Scene

Komedie af Ernst Bruun Olsen

Den poetiske raptus

Køb billet
Billetpriser
 • Normalpris

  kr. 190 – 375

 • Unge under 25 år

  kr. 80 – 120

 • Studerende

  kr. 90 – 140

 • AAT Klub

  kr. 50 rabat alle dage

 • Årskort

  Årskortholdere får 50 % i rabat af løssalgsprisen uanset årskorttype

 • Spilleperiode

  11. – 12. oktober 2022

 • Gæstespil fra Folketeatret

 • Varighed

  2 timer og 10 minutter inkl. pause

Seriøst? Teater på dansk? En forestilling der fejrer Holberg og 300-året for dansk teater.

Et fermt og vitalt portræt af Danmarks største teatermand, Ludvig Holberg, og hans samtid.

For 300 år siden var teater og komedier noget der foregik på fransk og forbeholdt det bedre borgerskab. Frederik den 4. var enehersker i Danmark, og sammen med kirken bestemte han det meste. Befolkningen blev holdt hen i uvidenhed, hvilket var i både kongens og kirkens interesse.

Men en dag får teaterdirektør Montaigu en lys idé. Han vil have Holberg til at skrive et teaterstykke på dansk. Han har nemlig som en af de få set en kvalitet i Holbergs satiriske heltedigt, Peder Paars, som en samlet anmelderskare ellers har sablet ned.

Kultur for folket og komedier på dansk er en trussel mod enevælden, og Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med de farverige typer: den erotiske Madame Montaigu, bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, og alle de andre, der er parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke.

På halvandet år i starten af 1720’erne skrev Holberg ikke mindre end 17 komedier på dansk, som blev opført på teatret i Lille Grønnegade, og da Den politiske kandestøber havde premiere 25. september 1722, var det første gang man opførte en komedie på dansk.

I efteråret 2022 fejrer vi 300-året for dansk teater, som netop blev født med Holbergs politiske kandestøber. Ernst Bruun Olsens teaterstykke fra 1976 er både et fermt og vitalt portræt af Danmarks største teatermand, Ludvig Holberg, og hans samtid, og en påmindelse om kunsten og kulturens svære, men nødvendige rolle i samfundet. Også i dag.

Forestillinger

Spilledage

Kulturen.nu
Det er et gedigen, solidt sammenskruet stykke som i kraft af hovedrolleindehaver Juuls formidable og imponerende indsats kommer godt i mål, og hvor alvorstunge historiske øjeblikke leger frit og godt med befriende humor.

Skuespilleren fortæller:

Anders Juul og Holberg

Afspil video

Årskort til Aalborg Teater

Årskortet gælder fra købsdato og et helt år frem. Med et årskort kan du se alle Aalborg Teaters egne forestillinger én gang og får halv pris på gæstespil.

Du booker selv dine billetter på vores hjemmeside – og du bestemmer selv, hvornår du ønsker at se en forestilling, samt hvor i salen du gerne vil sidde.

Priser

Årskortkr. 995
To på ét kort (årskort + gæst)kr. 1.990
Årskort for studerendekr. 595
Årskort for unge under 25 årkr. 495

Køb årskort

Holdet bag

Manuskript
Ernst Bruun Olsen

Bearbejdelse
Geir Sveaass, Kasper Wilton og Mette Borg

Instruktør
Geir Sveaass

Scenograf
Marianne Nilsson

Koreograf
Jeanette Binderup-SchuItz

Dramaturg
Ninette Mulvad

Medvirkende
Anders Juul
Tom Jensen
Jesper Riefensthal
Simon Kongsted
Jeppe Marling 
Marie Louise Wille
Anders Manley
Karoline Brygmann

Vil du vide mere?

Et fermt og og vitalt portræt af Danmarks største teatermand, Ludvig Holberg, og hans samtid

Køb billet