Monolog med Claes Bang
Jan Guillous selvbiografiske roman Ondskaben udkom i 1981 og bygger på forfatterens ungdomsoplevelser som offer for en hårdtslående far og mødet med det brutale ’kammeratopdragelsessystem’ på kostskolen Solbacka.
Monologen stiller skarpt på ondskabens anatomi – bliver man ond af at blive behandlet ondt? Eller kan man trodse daglig afstraffelse og ydmygelse og bevare godheden? Hvordan klarer man sig, når man kæmper mod en overmagt, uden at gribe til overmagtens uretfærdige midler? Og kan vold i visse situationer fungere som hævn og ligefrem forsvares?
Bemærk: For at bevare forestillingens intimitet udbydes der kun 120 pladser.
I rollen som Erik holder Claes Bang os fast med sit intense blik, mens de hårde læber ubarmhjertigt beretter om den sadistiske stedfar, skylden og skammen og de evige tæsk.
Claes Bang skal forestille at være Jan Guillou i rollen som fortæller af historien, og han formår at fange publikum i en grad, så man kan se alle de beskrevne scener for sit indre øje. Det er både frygtelige og ubegribelige scener, og det værste er, at man ved, at det hele har fundet sted i virkeligheden.
Hvad er klogest: at kæmpe imod og have æren i behold eller lade sig trykke ned og til gengæld slippe helskindet? Aktuelle problemer, ikke? Det bliver meget fint og varieret lagt frem af Claes Bang, som – ja, måske ikke direkte underspiller, men som bruger de finere virkemidler – stemme, krop og ansigt – i meget hurtige skift, hvor han det ene øjeblik er sig selv, i de næste en af lærerne eller en af de andre elever.
Som fortælling betragtet er ‘Ondskaben’ nok den mest skræmmende beskrivelse af mobning og voksensvigt, der findes. Og i denne udgave mesterligt sat på scenen – både som en kunstnerisk oplevelse i sig selv og som oplæg til nødvendig diskussion om, hvordan man håndterer verdens ondskab. I skolen og måske endnu vigtigere i virkelighedens voksen-Danmark.
Holdet bag
Forfatter
Jan Guillou
Instruktør
Julie Pauline Wieth
Gæstespil fra Folketeatret

Oversætter
Michael Ramløse
Medvirkende
Claes Bang
‘Kostskoler udvikler sociale krøblinge’
Artikel fra Information.
Læs artikel
Inspirationsmateriale
Folketeatret har udviklet spændende inspirationsmateriale målrettet skoler ifm. forestillingen.
Download inspirationsmateriale
Mere teater?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få informationer om forestillinger og andre events