Store Scene

Roman af Jan Guillou

Ondskaben

Køb billet
Billetpriser
 • Normalpris

  230 kr.

 • AAT Klubpris

  180 kr.

 • Spilleperiode

  17. marts 2017

 • Varighed

  65 minutter (ingen pause)

 • Gæstespil fra Folketeatret

Forestillinger

Monolog med Claes Bang

Jan Guillous selvbiografiske roman Ondskaben udkom i 1981 og bygger på forfatterens ungdomsoplevelser som offer for en hårdtslående far og mødet med det brutale ’kammeratopdragelsessystem’ på kostskolen Solbacka.

Monologen stiller skarpt på ondskabens anatomi – bliver man ond af at blive behandlet ondt? Eller kan man trodse daglig afstraffelse og ydmygelse og bevare godheden? Hvordan klarer man sig, når man kæmper mod en overmagt, uden at gribe til overmagtens uretfærdige midler? Og kan vold i visse situationer fungere som hævn og ligefrem forsvares?

Bemærk: For at bevare forestillingens intimitet udbydes der kun 120 pladser.

BT
Kultunaut
Nordjyske
Teateravisen
I rollen som Erik holder Claes Bang os fast med sit intense blik, mens de hårde læber ubarmhjertigt beretter om den sadistiske stedfar, skylden og skammen og de evige tæsk.
Claes Bang skal forestille at være Jan Guillou i rollen som fortæller af historien, og han formår at fange publikum i en grad, så man kan se alle de beskrevne scener for sit indre øje. Det er både frygtelige og ubegribelige scener, og det værste er, at man ved, at det hele har fundet sted i virkeligheden.
Hvad er klogest: at kæmpe imod og have æren i behold eller lade sig trykke ned og til gengæld slippe helskindet? Aktuelle problemer, ikke? Det bliver meget fint og varieret lagt frem af Claes Bang, som – ja, måske ikke direkte underspiller, men som bruger de finere virkemidler – stemme, krop og ansigt – i meget hurtige skift, hvor han det ene øjeblik er sig selv, i de næste en af lærerne eller en af de andre elever.
Som fortælling betragtet er ‘Ondskaben’ nok den mest skræmmende beskrivelse af mobning og voksensvigt, der findes. Og i denne udgave mesterligt sat på scenen – både som en kunstnerisk oplevelse i sig selv og som oplæg til nødvendig diskussion om, hvordan man håndterer verdens ondskab. I skolen og måske endnu vigtigere i virkelighedens voksen-Danmark.

Holdet bag

Forfatter
Jan Guillou

Instruktør
Julie Pauline Wieth

Gæstespil fra Folketeatret

Oversætter
Michael Ramløse

Medvirkende
Claes Bang

Vil du vide mere?

‘Kostskoler udvikler sociale krøblinge’

Artikel fra Information.

Læs artikel