Store Scene

Genre: Roman af Jan Guillou

Ondskaben

Billetpriser
 • Normalpris

  230 kr.

 • AAT Klubpris

  180 kr.

 • Gæstespil fra Folketeatret

 • Spilleperiode

  17. marts 2017

 • Varighed

  65 minutter (ingen pause)

Forestillinger

Monolog med Claes Bang

Jan Guillous selvbiografiske roman Ondskaben udkom i 1981 og bygger på forfatterens ungdomsoplevelser som offer for en hårdtslående far og mødet med det brutale ’kammeratopdragelsessystem’ på kostskolen Solbacka.

Monologen stiller skarpt på ondskabens anatomi – bliver man ond af at blive behandlet ondt? Eller kan man trodse daglig afstraffelse og ydmygelse og bevare godheden? Hvordan klarer man sig, når man kæmper mod en overmagt, uden at gribe til overmagtens uretfærdige midler? Og kan vold i visse situationer fungere som hævn og ligefrem forsvares?

Bemærk: For at bevare forestillingens intimitet udbydes der kun 120 pladser.

BT
Kultunaut
Nordjyske
Teateravisen
I rollen som Erik holder Claes Bang os fast med sit intense blik, mens de hårde læber ubarmhjertigt beretter om den sadistiske stedfar, skylden og skammen og de evige tæsk.
Claes Bang skal forestille at være Jan Guillou i rollen som fortæller af historien, og han formår at fange publikum i en grad, så man kan se alle de beskrevne scener for sit indre øje. Det er både frygtelige og ubegribelige scener, og det værste er, at man ved, at det hele har fundet sted i virkeligheden.
Hvad er klogest: at kæmpe imod og have æren i behold eller lade sig trykke ned og til gengæld slippe helskindet? Aktuelle problemer, ikke? Det bliver meget fint og varieret lagt frem af Claes Bang, som – ja, måske ikke direkte underspiller, men som bruger de finere virkemidler – stemme, krop og ansigt – i meget hurtige skift, hvor han det ene øjeblik er sig selv, i de næste en af lærerne eller en af de andre elever.
Som fortælling betragtet er ‘Ondskaben’ nok den mest skræmmende beskrivelse af mobning og voksensvigt, der findes. Og i denne udgave mesterligt sat på scenen – både som en kunstnerisk oplevelse i sig selv og som oplæg til nødvendig diskussion om, hvordan man håndterer verdens ondskab. I skolen og måske endnu vigtigere i virkelighedens voksen-Danmark.

Publikum mener

Susanne Nørgaard

“Ondskaben” som monplog var en fantastisk oplevelse. Claes Bang greb sit publikum fra allerførste færd. Super dygtig, overbevisende og med meget stor indlevelse holdt han os i spænding i godt en time…..og det selv om vi kender historien ud og ind.

20. March 2017

Ann Birthe Jensen & Allan Næs Gjerding

Det er en svær dialog at tage på turné med, for kan man matche en bog og en film af den kaliber, som man er oppe imod? Det kunne man! Yes.

18. March 2017

Ann Birthe Jensen & Allan Næs Gjerding

Det er en svær dialog at tage på turné med, for kan man matche en bog og en film af den kaliber, som man er oppe imod? Det kunne man! Yes.

18. March 2017

K Hansen

Claes Bang er fantastisk i rollen som ung mand, der kæmper med og mod ondskaben i sig selv og andre.

18. March 2017

Karen Johansen

Jeg så stykket for 11-12 år siden – og jeg var glad for at få muligheden igen. Utroligt, at en “fortælling” kan gøre så stærkt indtryk.

18. March 2017

John

Stedet var hyggeligt. Skuespilleren havde stort talent. Nogle gange syntes vi, han svingede mellem 14 og 30 år i alder og højde. Han holdt balancen, når fortællerkunsten blev sørgelig.

18. March 2017

Charlotte Paulsen

Flot og fængende… Claes Bang tryllebandt mig gennem hele monologen. Har læst bogen og set filmen, så det var endnu en variation over romanen. Og det evige spørgsmål, slår Erik sin far ihjel??? Hvorfor lader Bang ikke Erik og Pierre mødes efter skoletiden, som i romanen og filmen? Flot skuespil…

18. March 2017

Rikke S.T.

Claes Bang i en monolog. Fremragende skuespilspræstation. Det var dog en skam, at opsætningen foregik på store scene for et lille publikum. Man mistede noget af den intense stemning og det nærvær som Claes Bang og stykket faktisk leverer.

18. March 2017

Birgit Lindstrøm

Claes er en god fortæller. Han kender sine virkemidler. Fænglende at han virker i det lille sorte rum, som var skabt på stedet. Dejlig at I giver plads til disse øjebliksbilleder fra andre teatre også.

18. March 2017

Jane og Johnny

Claes Bang leverede en god og intens oplevelse. Tak for oplevelsen

18. March 2017

Dorte

Et dejligt gensyn med Ondskaben, en super flot og gribende monolog

17. March 2017

Holdet bag

Forfatter
Jan Guillou

Instruktør
Julie Pauline Wieth

Gæstespil fra Folketeatret

Oversætter
Michael Ramløse

Medvirkende
Claes Bang

Vil du vide mere?

‘Kostskoler udvikler sociale krøblinge’

Artikel fra Information.

Læs artikel

Mere teater?

Få nyheder og særlige tilbud fra Aalborg Teater