Efter idé af Lars Mandal og Reimer Bo Christensen

Udsolgt

Drømmefabrikken

Billetpriser
 • Normalpris

  kr. 215

 • Unge under 25 år

  kr. 80

 • Studerende

  kr. 90

 • AAT Klub

  kr. 50 i rabat alle dage

 • Årskort

  Gælder alle dage

 • Spilleperiode

  6. maj – 15. juni 2023

 • Varighed

  Ca. 1 time og 40 min (ingen pause)

 • Kom i god tid

  Forestillingen foregår i en bus, der kører rundt i Aalborg. Der er ikke toilet i bussen, så du bedes tisse af på teatret inden afgang

 • Premiere

Hvorfor holdt vi op med at drømme om fremtiden?

I dag har troen på, at samfundet og verden kan forandres ikke de bedste udsigter. Vi drømmer ikke længere så frit og håbefuldt om en retfærdig og bedre fremtid for alle. Men sådan har det ikke altid været. Faktisk var der en gruppe unge aktivister i Aalborg, som brugte de fleste af deres vågne timer på – ikke blot at drømme om den gode verden på et teoretisk plan, men også at føre aktuelle forbedringer ud i livet gennem handling. Gruppen i Aalborg var en del af et landsforbund med en kerne og periferi af 500-1000 videbegærlige og handlingsparate ildsjæle i Aalborg, Århus, Esbjerg, Odense, København og Helsingør. Fællesskabet hed ”Kommunistisk Forbund”, i daglige tale KF. Vi kalder deres projekt for ”Drømmefabrikken”.

 I 1970erne så Aalborg anderledes ud end i dag. En arbejder-by med mange store fabrikker som ”Værftet” og ”Tobakken” og kun få uddannelsessteder og studerende indtil AUC’s opstart. Titusinder kvinder og mænd oplevede dagligt at de rettigheder, frihed og lighed, som samfundet generelt hyldede og smykkede sig med, hørte op i dét øjeblik, man som ansat trådte ind på fabrikkens matrikel. Nu bestemte ejendomsretten over alle demokratiske rettigheder såsom ytringsfrihed og møde- og forsamlingsfrihed. Samtidig ødelagde cementstøv, kulstøv, asbest og kemikalier ikke bare mange arbejderes liv, men medførte også et usundt bymiljø og forurenede Limfjorden for alle borgere i fritiden. Afmagt og urimeligheder var der nok af, på trods af en stærk fagbevægelse og en gammel venstrefløj. Skulle de underkaste sig eller gøre oprør mod ”entreprenør-styret” og forældregenerationens, partiernes og fagbevægelsens stivnede lyssyn om ”vækst for enhver pris”?

KF i Aalborg og andre byer arbejdede på fabrikker og i fagforeninger for arbejdernes bedre løn, lige løn, arbejdsmiljø og selvforvaltning af virksomhederne. KF gik med i arbejdet for at gøre fagbevægelsen til en mere demokratisk kamporganisation. Arbejdede for at styrke kvindebevægelsens egne krav om reel ligeværd, boligbevægelsens krav om sociale boliger til rimelige priser, i et rent miljø. Miljøbevægelsens krav om billige, rene og sunde energiformer for alle i by og land, studenterbevægelsens krav om indflydelse, gratis uddannelse og fri forskning for mennesker ikke profit.

KF aktivisternes egne erfaringer på arbejdspladser og i bevægelserne indgik i debatten om og udarbejdelsen af en vision om et socialistisk deltagerdemokrati, hvor den enkeltes frie udvikling var betingelsen for alles frie udvikling og for at frigøre mennesket af udbytning og undertrykkelse.

Teaterforestillingen Drømmefabrikken er en bustur rundt til forskellige lokationer og temaer i KF’s arbejde. Glæd dig til en forestilling om håb, aktivisme og drømmen om en bedre fremtid.

ET STORT PROJEKT
Drømmefabrikken er et større projekt, som de to journalister Lars Mandal og Reimer Bo Christensen har startet. De har opsøgt tidligere medlemmer af KF og indsamlet materiale om gruppen, tiden og den ”fabrik af drømme”, som de arbejdede på at bygge.

TAK TIL
Drømmefabrikken er støttet af Spar Nord Fonden og Knud Højgaards Fond, og ud over forestillingen på Aalborg Teater, bliver projektet også til en gratis, mobil udstilling på Nordjyske Museer og en bog af Lars Mandal og Reimer Bo Christensen.

EKSTRAFORESTILLINGER
Der er sat ekstraforestillinger i salg 13., 14. og 15. juni.

Forestillinger
Kulturen.nu
Nordjyske
Det er bestemt en bustur, som det er værd at bruge tid og energi på – måske især for os, der kender og husker Aalborgs industrihistorie og var med til at opleve, hvordan byen blev forvandlet fra begyndelsen af 70-erne til i dag.
Det gør de med stor autencitet og troværdighed.

Årskort til Aalborg Teater

Årskortet gælder fra købsdato og et helt år frem. Med et årskort kan du se alle Aalborg Teaters egne forestillinger én gang og får halv pris på gæstespil.

Du booker selv dine billetter på vores hjemmeside – og du bestemmer selv, hvornår du ønsker at se en forestilling, samt hvor i salen du gerne vil sidde.

Priser

Årskortkr. 995
To på ét kort (årskort + gæst)kr. 1.990
Årskort for studerendekr. 595
Årskort for unge under 25 årkr. 495

Køb årskort

“Vi har gravet os ned i alle dele af
organisationens arbejde…”

De to garvede journalister Reimer Bo Christensen og Lars Mandal fortæller her om deres store arbejde med at researche historien om Drømmefabrikken frem.

Læs mere

Holdet bag


Efter idé af
Lars Mandal og Reimer Bo Christensen

Iscenesættelse
Hans Henriksen

Scenografi
Nicolaj Spangaa

Tekst
Hans Henriksen
Leif Balle Müller
Henning Olesen
Marcus Gad Johansen
Thomas Kristian Bek
Winnie Arnum Handberg
Jens Christian Lauenstein Led

Lyddesign
Rune Abel Aagaard

Lys- og teknik
Andrew Tristram

Instruktørassistent
Winnie Arnum Handberg


Tak til
Medlemmer af KF:
Lone Thellesen
Leif Søndergaard
Gunni Busck
Birthe Rosenfeldt
Palle Stald
Bjarne Rasmussen
Egon Petersen

m.fl

Tommy Jensen, A. Enggaard A/S

Forestillingen er støttet af:

Vil du vide mere?

Forestillingsprogram

Læs forestillingsprogrammet til Drømmefabrikken.

Download program

TV2 Nord-indslag om Drømmefabrikken

Nyt teaterstykke foregår i en bus, der kører gennem Aalborgs gader, mens skuespillere sørger for underholdningen.

“Det er meget spændende. Der kan ske lidt af hvert i den her bus. Det er jo en drømmefabrik, så alt kan ske” fortæller skuespillerne Thomas Kristian Bek og Marcus Gad Johansen fra Aalborg Teater.

Se indslaget her

Gratis, mobil udstilling om Drømmefabrikken

Nordjyske Museer lancerer et helt nyt koncept med navnet Den Korte Historie. Det er en mobil udstilling, der fortæller lokale historier på de steder, hvor de fandt sted.

Den Korte Historie er gratis og er åben for alle hver dag kl. 8.00-21.00.

Du kan se udstillingen fra:
28. april – 14. maj: Nørregade ved Hovedbiblioteket

15. maj – 28. maj: Vejgaard Torv

29. maj – 11. juni: Aalborg Havnefront

Læs mere

Teatertur med Kommunistisk Forbund

“Drømmefabrikken står der på siden af den lange bus holdende i Jernbanegade, og det er netop det, bussen er. Bussen skal fra lørdag 6. maj og en måneds tid frem danne ramme om forestillingen af samme navn, der fortæller historien om Kommunistisk Forbund i Aalborg.”

Kulturen.nu var med på en prøvetur med bussen, hvor de også snakkede med holdet bag forestillingen.

Læs mere

“Da revolutionen kom til Aalborg”

‘Drømmefabrikken’ bygger på et stort researcharbejde fra de garvede journalister Reimer Bo Christensen og Lars Mandal. Kulturen.nu har interviewet dem om deres omfattende arbejde.

Foto: Lars Mørch

Læs interview