Lille Scene

Samtidsdramatik af Elfriede Jelinek

Skygge (Eurydike siger)

Køb billet
Billetpriser
 • Normalpris

  235 – 275 kr.

 • Unge under 25 år

  80 kr. (weekend: ½ pris ift. normalpris)

 • Spilleperiode

  3. – 24. februar 2018

 • Varighed

  1 time og 10 minutter (ingen pause)

 • Bemærk

  Der anvendes stroboskoplys i forestillingen

Forestillinger

Kærlighed eller karriere – om kvinders umulige valg

Er det bedst at være en skygge af sig selv eller leve i skyggen af sin mand? Dette store eksistentielle spørgsmål tager den Nobelprisvindende dramatiker Elfriede Jelinek op i Skygge, der bygger på den antikke myte om Orfeus og Eurydike.

Eurydike er forfatter, og træt af at leve i skyggen af sin berømte mand – en kendt og feteret popsanger, som er omsværmet af groupies med alle de fristelser det bringer med sig.

Ifølge myten dør Eurydike efter et slangebid, men hendes mand Orfeus drager til Hades og synger så betagende for dødsguden, at denne giver ham lov til at tage hende med tilbage – forudsat han ikke ser på hende…

Da Eurydike dør, ønsker hun, meget mod Orfeus vilje, ikke at blive reddet op fra Skyggeriget. Mens historien traditionelt er blevet fortalt fra Orfeus perspektiv, lader Jelinek Eurydike komme til orde i denne nyfortolkning, hvor historien er bragt op til vore dage.

Trailer

Skygge (Eurydike siger)

Afspil video

Nordjyske
Kulturkongen
Ungt Teaterblod
POV International
Nanna Skaarup Voss, Katrine Høj Andersen og Ena Spottag yder alle højoktane indsatser fra dødsriget.
Tankevækkende historie, der henføres til vor samtid.
Stykket kan udfordre ens egen person, fordi at de fleste vel før har tænkt tanken, at de bare holder til i skyggen af nogle andre – også selvom, at det ikke er fortjent. Det bliver godt beskrevet igennem forestillingen; flere gange med toner af ironi og sarkasme, hvilket gør det underholdende.
Skygge (Eurydike siger) kaster både utroligt morsomme replikker af sig i al deres tragiske indpakning og tankevækkende udsagn – Depression er sorg, der har gået i skole – og skuespillerne præsterer flot og med et bredt spænd i castingen, der også gør forestillingen ekstra interessant.

ORDKUNSTNER I VERDENSKLASSE

Elfriede Jelinek ( f. 1946) er en østrigsk forfatter og dramatiker. Hun studerede musik og komposition på konservatoriet i Wien, men efter et psykisk sammenbrud begyndte hun at skrive og har et omfattende og prisbelønnet forfatterskab bag sig – med tildelingen af Nobelprisen i litteratur (2004) som den højeste udmærkelse. Hun er en af de mest betydningsfulde dramatikere i det tysksprogede område, hvor hendes tekster gennem snart tre årtier har været med til at udfordre og forny teatret.

Jelineks teatertekster er ikke dramatik i traditionel forstand, men består af prosalignende tekst som teaterinstruktøren selv må fordele på de medvirkende. Hendes musikalske baggrund kan iagttages i hendes musikalske og kompositoriske tilgang til sproget. Gennem anvendelsen af begreber og ord som vrides og vendes i finurlige sprogspil, glider hendes tekster næsten umærkeligt fra det ene sprogbillede til det næste. Aalborg Teater har tidligere opført Vinterrejse af Elfriede Jelinek.

Holdet bag

Forfatter
Elfriede Jelinek

Oversætter
Karen Maria Bille

Instruktør
Anna Andrea Malzer

Scenograf
Ida Grarup

Lysdesigner
Mia Jandje Willett (praktikant)

Lyddesigner
Kristian Berg

Vil du vide mere?

“Nutidens Eurydike vil hellere dø end blive i ægteskabet”

Artikel fra Nordjyske (kræver abonnement).

Læs artikel