Blå bog: Yasmina Reza

Blodbadets Gud af den franske dramatiker Yasmina Reza har spillet med stor succes på teaterscener over hele verden. Siden urpremieren i 2006 i Tyskland har forestillingen spillet over det meste af Europa, i Sydamerika, Australien, Mellemøsten og i USA. På Broadway er Blodbadets Gud den tredje mest spillede forestilling siden 2000, med ikke færre end 476 opførelser. Ved opførelsen i Frankrig i 2008 var det Yasmina Reza selv, der iscenesatte forestillingen.

I 2005 blev Yasmina Reza kontaktet af et tysk teater, der gerne ville have hende til at skrive en forestilling, men hun følte ikke, at hun havde nogle historier, der pressede sig på, så hun afslog tilbuddet. Men så skete der noget, der fik hende til at ændre mening. Hendes søns kammerat var kommet op at slås med en anden dreng, og kammeraten fik ødelagt en tand. Nogle dage senere mødte hun drengens mor, som fortalte at de ikke havde hørt fra den anden drengs forældre, til trods for at hendes søn måtte have en operation efter slåskampen. Pludselig klikkede det for Yasmina Reza, som mente at her var lige netop temaet til et teaterstykke, så hun kontaktede det tyske teater, der stadig havde interesse i en forestilling fra hendes hånd, og tre måneder senere havde hun skrevet Blodbadets Gud. Udover at have forestillinger har spillet over det meste af verden er den også blevet lavet som film med Roman Polanski som instruktør og med blandt andre Kate Winslet og Jody Foster på rollelisten. Yasmina Reza skrev selv filmmanuskriptet sammen med Polanski. Det er første gang at Yasmina Reza har tilladt at et af hendes stykker er blevet omsat til film.

Yasmina Reza er født i 1959 i Paris og arbejdede inden hun for alvor begyndte at skrive dramatik, som skuespiller og medvirkede i flere forestillinger i Frankrig.

Yasmina Reza skrev sit første stykke, da hun var i slutningen af 20’erne, som hun selv fortæller har hun altid skrevet, og vidste også at hun var god til det. Siden det første stykke, Conversations after a Burial, har hun skrevet adskillige dramatiske værker, og hun fik med Kunst sit internationale gennembrud. Kunst er oversat til mere end 30 sprog. Derudover har Yasmina Reza skrevet flere romaner og filmmanuskripter.

Yasmina Reza har modtaget adskillige store priser for hendes værker, blandt andet Tony Awards, Moliére priser, samt den engelske Laurence Olivier Award.

Lyst til mere teater?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få seneste nyt fra teateret.

Mere baggrundsmateriale