Store Scene

Genre: Skuespil af Maxim Gorkij

Sommergæster

Køb billet
Forestillinger
Billetpriser
 • Normalpris

  120 – 295 kr.

 • Unge under 25 år

  80 – 160 kr.

 • Studerende

  90 – 180 kr.

 • AAT Klub

  Alle dage 50 kr. i rabat

 • Sæsonkort

  Gælder til alle dage

 • Spilleperiode

  11. – 25. september 2021

 • Varighed

  Ca. 2 timer og 20 min. (inkl. pause)

“NÅR ALT ER NEMT, BLIVER MAN HURTIGT DUM”

For den veluddannede middelklasse er livet ikke blot ulideligt let. Det kan også være ulideligt tomt. Forude venter revolutionen – motiveret af trangen til at kysse den evige virkelighedsflugt farvel.

En gruppe venner, som alle tilhører den veluddannede middelklasse, har samlet sig i et sommerhusområde. Her sidder de så. Som dannede og sofistikerede læger, forfattere, ingeniører og direktører.

De er fælles om store mængder alkohol, der akkompagnerer de lange snakke om livet. Fælles om de lange nætter, de små skandaler og den voksende mistillid til verden omkring dem. I deres midte ulmer oprøret mod virkelighedsflugten. Mod livets ulidelige lethed og ditto tomhed.

Forestillingen er skrevet af Maxim Gorkij, den verdenskendte russiske dramatiker. Selvom Sommergæster er fra 1904, er den fortsat stærkt aktuel med sin stærkt underholdende og sylespidse skildring af middelklassens passivitet.

På scenen kan man opleve næsten hele Aalborg Teaters ensemble, som er et af Danmarks største. De 14 skuespillere befinder sig i en scenografi frembragt af den ligeledes verdenskendte Serge von Arx, den schweiziske scenograf, professor og arkitekt. Von Arx har blandt andet været scenograf for Robert Wilson i løbet af de sidste to årtier, og han har sit virke på teatre over hele verden.

Spilledage

17/9

fredag

18/9

lørdag

21/9

tirsdag

22/9

onsdag

23/9

torsdag

24/9

fredag

25/9

lørdag

Kostumedesigneren fortæller:

Introduktion til Sommergæster

Afspil video

Nordjyske
Magasinet Kunst
Man er grebet og fascineret fra første øjeblik og de to og en halv time forestillingen varer.

Jeg tror næppe, jeg har set en forestilling på Aalborg Teater, hvor jeg har haft en sådan levende kontakt med hver enkelt medvirkende.
Stykket, der er skrevet i 1904, viste sig at være yderst relevant her i 2021. De eksistentialistiske problematikker foldes smukt ud i tilstande, der ikke er os spor fjernere nu end dengang, hvor stykket blev skrevet.

Ét kort til en verden af teateroplevelser

Når du har sæsonkort, kan du frit vælge, hvor mange af sæsonens 22 forestillinger, gæstespil og arrangementer, du vil opleve. Og hvilken aften du vil opleve dem. Du skal bare bestille en gratis billet, når du vil i teatret.

Priser for sæsonkort 21/22
Kun 1.395 kr.
Unge under 25 år: kun 495 kr.
Studerende: kun 595 kr.

Læs mere om sæsonkort


START OPLEVELSEN I TEATERCAFÉEN

En dejlig oplevelse på Aalborg Teater starter med et godt måltid mad og et velskænket glas i venners lag. Teatercaféen serverer lækre og sæsoninspirerede retter fra det rustikke, danske køkken til spiselige priser.

Hovedret: 165 kr.
2 retter: 220 kr.
3 retter: 245 kr.

Læs mere om Teatercaféen


Publikum mener

Laura

Super god forestilling! Anderledes ift. klassiske dramaer, men rigtig veludført af alle 14 skuespillere! Godt tip: læs programmet inden forestillingen, så man forstår forestillingens præmisser, og nemmere kan finde rundt i alle personerne. OG helt vildt fedt lys!! Min mor og jeg nød forestillingen til fulde!

17. September 2021

Jens Ove Nielsen

Vi kedede os bravt men holdt ud. For meget snak og for lidt “teater”, og meget af dialogen kunne vi ikke forstå. Dermed bliver det hurtigt ret uvedkommende, og så vidt vi kunne opfatte meget akademisk. Når der dertil ikke er en egentlig handling at knytte alle ordene op på bliver det hele meget uvedkommende og ligegyldigt. Aftenens højdepunkt var rødspætte i cafeen. Vi ser frem til mere liv og teater i de kommende forestillinger vi har tegnet os for.

17. September 2021

Christine

Det er et spændende, aktuelt stykke med en enkel og usædvanlig scenografi. Karaktererne er gode og velspillede, men de opfører sig lidt, som om der stadig er coronarestriktioner på scenen, og det er synd.

17. September 2021

Lisbeth/Aalborg

Spændende tema og gode skuespillere – men den var “oversolgt” i brochuren. Havde forventet at gå hjem med mavekrampe af grin.

17. September 2021

Palle Fogh

Teaterchef Hans Henriksen præsenterer sit ensemble – næsten alle er med – i et stykke, som kun yder få retfærdighed. I glimt får (nogle af) de heldige lov til at vise deres talent (Karla Rosendahl har en meget fin scene i 1.akt), men der er al for lidt interaktion mellem skuespillerne, alt for lidt handling, alt for mange ord. Teater er meget andet end ord og antydningens kunst. ‘Sommergæster’ kommer alt for lidt og for sjældent over scenekanten. For ofte blir det til nogle – for publikum at se – interne ytringer, der udspiller sig på scenen, mellem de medvirkende, som heller ikke selv synes – forekommer det mig – at det er ‘det store sus’, at være med i ‘Sommergæster’. Hvilken skuffelse. Når man ved, hvad en skuespiller som Martin Ringsmose (til eksempel) rummer, og kan give udtryk for, så er det en jammer, at se ham i den rolle, som han er tildelt her. Vi ved ikke, hvad der skete i 2. akt, for vi gik hjem i pausen. Desværre. Det var ikke meningen vi skulle slutte der, men vi så ingen mening i at blive og overvære ordvekslingerne i sidste akt. Vi kommer i teatret for at opleve, få pirret sanserne, rørt fantasien, få udvidet vores verdensrum. Det formår I ofte på den lille scene, men når Teaterchefen kaster sig over de gamle klassikere, og skaber dem om til intellektuel ‘ordgrød’, så går det galt.

17. September 2021

B Rasmussen

Kun 3 stjerner da det flere gange i forestillingen er meget svært at forstå, hvad der bliver sagt.

17. September 2021

Jens

Mange gode diskussioner, tankevækkende, men for lang

16. September 2021

Bent Wisborg

Jeg kunne desværre ikke høre, hvad der blev sagt. Især voldte en dame med sit helt eget sprog en del besvær. Jeg fandt aldrig ud af, hvad stykket ville, elle hvad teatret ville med stykket. Hvis emnet var kedsommelighed, var det vist mere overklassen der havde problemet. Jeg gik i pausen. Mvh

16. September 2021

Lotte Gøttler

Det var vedkommende problematikker, der kom frem i forestillingen. Det var en god løsning med poolen. Aktørerne gjorde det godt. Dog var det meget anstrengende at forstå alle. Det tog fokus fra nogle af de andre aktører.

16. September 2021

Hanne Muchitsch

Flot skuespil, spændende kulisser og interessante temaer der blev berørt. Dog lidt for lang da der var flere gentagelse

16. September 2021

Inge Marie Hansen

God forestilling, fint at se afspejlingen af samfundets problemer fra datid til nutid. Den eneste kritik er, at hende der spiller babara, er ekstrem svær at forstå, man skal anstrenge sig så meget for at forstå hende, at det tager opmærksomheden fra stykket.

16. September 2021

Wulff

15. September 2021

Lene

Framragende!

15. September 2021

Niels Erik Høybye

Da jeg ikke til fulde behersker det norske sprog når det fremføres for fuld udblæsning, gik en betydelig del af forestillingen mig forbi. Beklager mine begrænsede evner som teatergænger.

15. September 2021

Jørgensen

Stykket er sløvt i optrækningen, og en af rollerne med mest taletid var nærmest uforståelig. Spændende scenografi og musik, men stykket var desværre langtrukken og alt for gentagende i budskaberne.

14. September 2021

Ingelise Gaihede

Skuespillerne talte alt for hurtigt, man fangede ikke sammenhæng, og det virkede derfor uinteressant.

13. September 2021

Lone

Et meget veloplagt skuespillerteam som gav os en tankevækkende og meget stærk oplevelse. Skønt at være i teatret igen. Et enkelt lille pip! Det var svært at forstå alle replikker. I kunne overveje muligheder for forbedringer.

12. September 2021

Peter bjeldbak

Spændende med opsætningen og måden hvorpå forestillingen blev afviklet. Sjovt med bassin på scenen. Afvikling af dialog en smule udfordrende at følge med i, lidt langtrukken mod slutningen

12. September 2021

Hanne Thusgaard Hansen

2. afdeling meget bedre end 1, afdeling. Der var for meget ustruktureret “snak” i første afdeling, måske fordi jeg havde svært ved at forstå alle skuespillere (både i 1. og 2. afdeling)

12. September 2021

Malene

En rigtig god oplevelse. Masser af drama på scenen med rigtigt godt skuespil. Desværre glippede jeg lidt af handlingen i 2. akt pga. en lang dialog hvor der var sprogbarrierer. Men ellers ros til alle for en godt forestilling efter Corona.

12. September 2021

Lars

Klichéfyldt, energiforladt forestilling, som desværre aldrig kom i gang.

12. September 2021

Susanne Pedersen

Rigtig godt stykke, men kunne ikke høre eller forstå alle karakterer. Det ødelagde en del af oplevelsen.

12. September 2021

Kristian Langer

En trist opsætning af en stor klassiker. Kun Jørgen W. Larsen og Martin Ringsmose kunne tale højt og tydeligt hvorimod resten af ensemblet tale utydeligt og sjusket. Anmelden skrevet at en mangeårig teatergænger.

12. September 2021

Herbert Fischer

2,5 timer med Gorkij’s “Sommergæster” , fredag d.10 september, bragte mig fra forventningens glæde (over at kunne komme i teater igen), til fortvivelse og irritation. Lad mig fremhæve det positive først. Spænde sceneopsætning, spændende person galleri og opstilling, og ind i mellem bragende godt skuespil. Men Hr. Henriksen! Corona perioden har for alle været en trist tid. Og det første man byder på efter genåbningen er en trist, gennemproblematisk opsætning af et russisk drama, hvor lyden var mildest talt uartig. Beklager ville gerne have uddelt roser, som jeg plejer. Men denne gang var der meget lidt at juble over. Og nu har jeg taget en personlig beslutning: Resten af mit liv vil være forbudt område for russiske dramaer. Det er mit liv for kort til.

12. September 2021

Holdet bag

Forfatter
Maxim Gorkij i en sceneversion af Peter Stein og Botho Strauss

Oversættelse fra tysk
Jens Christian Lauenstein Led

Instruktør
Hans Henriksen

Scenograf
Serge von Arx

Kostumedesigner
Nina von Arx

Komponist, kapelmester, musiker
Lasse Bernt Sandkamm

Lysdesigner
Mia Willett

Lyddesigner
Kristian Berg

Vil du vide mere?

Nyhed: Videointroduktion

Som noget nyt tilbyder vi nu videointroduktioner til udvalgte forestillinger ved en af teatrets dramaturger.

Se introduktionsvideo

Ny musik til gamle ord

Indslag og artikel fra Tv2Nord: Nordjysk komponist laver musik til russisk teaterstykke fra 1904.

Se indslag og læs artikel

Stjernedrys i byen: Janus Bakrawi er aktuel på Aalborg Teater

Interview med Janus Bakrawi i Migogaalborg.

Læs interview

Kreativiteten når nye højder: Teater bygger en pool på scenen

Aalborg:nu har snakket med produktionsleder Torben Sørensen om, hvordan man bygger en kæmpe pool på scenen.

Læs artikel

“NÅR ALT ER NEMT, BLIVER MAN HURTIGT DUM”

Køb billet